Εγκληματολογική ανάλυση δεδομένων οικονομικών καταστάσεων

Η σκοτεινή πλευρά των οικονομικών καταστάσεων

Τα βασικά χαρακτηριστικά και στοιχεία ενός εγκληματολογικού ελέγχου εστιάζουν στην σκοτεινή πλευρά των οικονομικών αναφορών/καταστάσεων των επιχειρήσεων (εισηγμένων και μη):

  • Σκοπός: Σε αντίθεση με τους τακτικούς ελέγχους (διενεργούνται από ορκωτούς ελεγκτές-λογιστές) που αποσκοπούν στην επαλήθευση της ακρίβειας των οικονομικών καταστάσεων, οι εγκληματολογικοί έλεγχοι διενεργούνται ειδικά για τον εντοπισμό αδικημάτων ή την παροχή αποδεικτικών στοιχείων για νομικές υποθέσεις.
  • Τεχνικές έρευνας: Οι εγκληματολογικοί ελεγκτές χρησιμοποιούν εξειδικευμένες τεχνικές έρευνας για την ανάλυση οικονομικών αρχείων. Αυτό περιλαμβάνει τον εντοπισμό κεφαλαίων, τον εντοπισμό μη εξουσιοδοτημένων συναλλαγών και την αναζήτηση αποκλίσεων ή ανωμαλιών στα αρχεία.
  • Πεδίο εφαρμογής: Το πεδίο εφαρμογής ενός εγκληματολογικού ελέγχου καθορίζεται συνήθως από τη φύση της εικαζόμενης απάτης ή του νομικού ζητήματος. Μπορεί να περιλαμβάνει μια βαθιά βουτιά σε συγκεκριμένες συναλλαγές ή μια ευρύτερη αναθεώρηση των χρηματοπιστωτικών πρακτικών κατά τη διάρκεια μιας περιόδου.
  • Τεκμηρίωση: Ένα κρίσιμο μέρος ενός εγκληματολογικού ελέγχου είναι η τεκμηρίωση των ευρημάτων. Οι εγκληματολογικοί ελεγκτές συντάσσουν λεπτομερείς εκθέσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε νομικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών δικών. Οι εκθέσεις αυτές πρέπει να είναι σαφείς, ακριβείς και να αντέχουν σε νομικό έλεγχο.
  • Δεξιότητες: Οι εγκληματολογικοί ελεγκτές διαθέτουν απαραίτητα ακαδημαικούς τίτλους (6ου, 7ου & 8ου επιπέδου ΕΠΠ)  στην εγκληματολογία, στα χρηματοοικονομικά, στην διοίκηση επιχειρήσεων και στην λογιστική και είναι ειδικευμένοι σε λογιστικές, ελεγκτικές και ερευνητικές τεχνικές. Διαθέτουν εγκληματολογικό – νομικό υπόβαθρο στην ποινική δικαιοσύνη και βαθιά κατανόηση των νομικών διαδικασιών που σχετίζονται με οικονομικά εγκλήματα, αδικήματα που επισύρουν ποινική και αστική απαξία.
  • Αποτέλεσμα: Το αποτέλεσμα ενός εγκληματολογικού ελέγχου μπορεί να οδηγήσει σε νομικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων ποινικών κατηγοριών, αστικών αγωγών ή κανονιστικών κυρώσεων. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εσωτερικές ενέργειες, όπως αλλαγές πολιτικής, βελτιωμένους ελέγχους ή προσαρμογές προσωπικού εντός ενός οργανισμού.

© 2015 Taxwebservices.gr Ολα τα δικαιώματα διατηρούνται.

You cannot copy content of this page